Üdvözöljük
Ostffyasszonyfán!

Jeles személyiségek Kemenesalján

2016-03-09 13:42:00

helytörténettel kapcsolatos előadás volt Ostffyasszonyfán

Március 25-én 17.30 órai kezdettel Jeles személyiségek Kemenesalján címmel helytörténettel kapcsolatos előadásnak adott helyet művelődési házunk.

A Celldömölki Kresznerics Ferenc Könyvtár igazgatója, Németh Tibor , a Kemenesaljai Életrajzi Lexikont mutatta be az érdeklődőknek.

A meghívott előadót és a hallgatóságot Giczi Józsefné ÁMK igazgató személyes hangú gondolatokkal köszöntötte.
A csöngei múltját büszkén valló, bemutató és megőrző könyvtáros és informatikus, különböző díjak és elismerések tulajdonosa, melyeket az elmúlt több mint 26 év kitartó és elhivatott munkájáért szerzett.Németh Tibor vallja, hogy a nyomtatott és digitális világ jóban tud lenni egymással, sőt mindkettő előnyeivel számolva érhetők el igazán nagy sikerek. Álma a nemzeti digitális névkataszter létrehozása.
Ő maga közel 30 éve vágott bele abba a kutatásba, amely gyorsan a szenvedélyévé vált: szerzetesi alázattal végzett kutatómunkájának eredménye a Magyar Életrajzi Kalauz, vagyis az a digitális névkataszter, amely jelenleg több százezer személy adatait tartalmazza, és amely a végtelenségig bővíthető. Ennek része az a gazdag adathalmaz, amelyet Kemenesaljai Életrajzi Lexikon címmel nyomtatott formában, elegáns keménytáblás kiadásban is kézbe vehet az olvasó. 2015. január 21-én, a magyar kultúra napján mutatták be Németh Tibor szerkesztésében a könyvtár honlapján található Kemenesaljai Életrajzi Lexikon mintegy 60 további szócikkel kibővített, aktualizált papíralapú változatát.
Németh Tibor szerkesztői bevezetőjében hangsúlyozza, hogy a kötet helytörténészek és könyvtárosok széleskörű összefogásának eredményeként e tájegység tiszteletre méltó, egykor élt személyiségeinek állít emléket. Azzal a céllal hozták létre, hogy segédlet legyen tanuláshoz, kutatáshoz, vagy csupán a kíváncsiságot kielégítve erősítse a térségi identitást, hogy büszkék lehessünk példaképnek is tekinthető elődeinkre.
A szerkesztő elmondása szerint a kötet eddig 2000 példányban jelent meg. Önköltségen 3000 Ft értéket képviselne, de a támogatás jóvoltából a kiadványhoz, mely a világ összes tájára eljutott, az érdeklődők térítésmentesen hozzájuthatnak.
A bemutató során Németh Tibor kiemeli a lexikonból az ostffyasszonyfai kötődésű személyeket: pl. Czencz János festő, Kelemen Etelka festő-tanár, Győrffy László volt TSZ elnök, országgyűlési képviselő, Kocsis József koronaőr, Mesterházy Gábor körzeti orvos, Mesterházy Sándor evangélikus lelkész, Ostffy Lajos, a falu névadója, akivel kihalt az Ostffy család fiú ága. A kötetben olyan neves személyek is szerepelnek, akik nem itt éltek ugyan, de megfordultak Ostffyasszonyfán, vagy itt fejtették ki tevékenységüket. Pl.: Petőfi Sándor költő, aki 1839 nyarát itt töltötte, vagy Antal Károly szobrász. A Kemenesaljai származású, illetve valami módon a tájhoz kötődő személyek életpályája mögött kirajzolódik a történelem.
„Németh Tibor munkatársaival együtt több mint két évtizeden át szívügyének tekintette a Kemenesaljai Életrajzi Lexikon létrehozását. Munkájuknak hála, egy hiánypótló könyvet vehetünk a kezünkbe. Nem csak hiánypótló olvasmány, hanem szellemi kaland-túra is egyben, megismerni a Kemenesaljához kötődő vagy egykor itt élt személyiségeket.” – írja Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a kötet bevezetőjében.
A közvetlen hangulatú, részletes bemutatót követően a hallgatóság dedikált lexikonokkal távozhatott, melyet a szerkesztő reményét megerősítve haszonnal és élvezettel fognak forgatni. (H.S.)

 

A helytörténeti előadás sorozatunkat még ebben az évben szeretnénk folytatni, Bóka István Ostffyasszonyfáról elszármazott előadóval, aki komoly kutatást végzett az Ostffy család múltjáról.(megj. G. J.)

 

 

 


Galéria

Friss hírek

Amatőr asztalitenisz házibajnokság (eredmények)

 Asztalitenisz versenyünkről. GYERMEK kategóriában sajna csak 3 induló volt.
3.lett Németh András, 2.Simon Gábor , 1.hely Hajba Kevin A fiúk komolyan készültek a versenyre,tavaly óta sokat fejlődtek. Utóbbi kettő a felnőtt mezőnyben is asztalhoz állt. NŐI VERSENY Igazi komoly csatákat hozott hét résztvevővel. .
4.hely Ajkai Valentina , 3.Földiné Csóka Mária, 2.Horváth Sándorné Nelli ,1.hely Klári tanító néni , Gratula nékik.
FÉRFImezőny ,16 résztvevő,színvonalas csaták. 8.hely Hajba Kevin , 7.Simon Gábor, 6. Csiszár Tomi, 5.Cseszkó Sándor, 4.Szabó Peti ujfalu, 3.Tóth Lackó, 2.Harasztovics Robi, 1.hely Takács István. A versenyzőket örömünkre sok családtag,szurkoló is elkísérte ,félelmetes jó hangulatot teremtettek az arénában!
(Harasztovics Róbert)

 

Tovább

MEGHÍVÓ honismereti előadásra

Tovább

Jótékonysági Óvodai Batyus Bál

Tovább

Kéményseprő-ipari szolgáltatás megkezdéséről értesítés

Tovább

Hulladékgyűjtési naptár 2019. I. negyedév

Tovább