Üdvözöljük
Ostffyasszonyfán!

Jeles személyiségek Kemenesalján

2016-03-09 13:42:00

helytörténettel kapcsolatos előadás volt Ostffyasszonyfán

Március 25-én 17.30 órai kezdettel Jeles személyiségek Kemenesalján címmel helytörténettel kapcsolatos előadásnak adott helyet művelődési házunk.

A Celldömölki Kresznerics Ferenc Könyvtár igazgatója, Németh Tibor , a Kemenesaljai Életrajzi Lexikont mutatta be az érdeklődőknek.

A meghívott előadót és a hallgatóságot Giczi Józsefné ÁMK igazgató személyes hangú gondolatokkal köszöntötte.
A csöngei múltját büszkén valló, bemutató és megőrző könyvtáros és informatikus, különböző díjak és elismerések tulajdonosa, melyeket az elmúlt több mint 26 év kitartó és elhivatott munkájáért szerzett.Németh Tibor vallja, hogy a nyomtatott és digitális világ jóban tud lenni egymással, sőt mindkettő előnyeivel számolva érhetők el igazán nagy sikerek. Álma a nemzeti digitális névkataszter létrehozása.
Ő maga közel 30 éve vágott bele abba a kutatásba, amely gyorsan a szenvedélyévé vált: szerzetesi alázattal végzett kutatómunkájának eredménye a Magyar Életrajzi Kalauz, vagyis az a digitális névkataszter, amely jelenleg több százezer személy adatait tartalmazza, és amely a végtelenségig bővíthető. Ennek része az a gazdag adathalmaz, amelyet Kemenesaljai Életrajzi Lexikon címmel nyomtatott formában, elegáns keménytáblás kiadásban is kézbe vehet az olvasó. 2015. január 21-én, a magyar kultúra napján mutatták be Németh Tibor szerkesztésében a könyvtár honlapján található Kemenesaljai Életrajzi Lexikon mintegy 60 további szócikkel kibővített, aktualizált papíralapú változatát.
Németh Tibor szerkesztői bevezetőjében hangsúlyozza, hogy a kötet helytörténészek és könyvtárosok széleskörű összefogásának eredményeként e tájegység tiszteletre méltó, egykor élt személyiségeinek állít emléket. Azzal a céllal hozták létre, hogy segédlet legyen tanuláshoz, kutatáshoz, vagy csupán a kíváncsiságot kielégítve erősítse a térségi identitást, hogy büszkék lehessünk példaképnek is tekinthető elődeinkre.
A szerkesztő elmondása szerint a kötet eddig 2000 példányban jelent meg. Önköltségen 3000 Ft értéket képviselne, de a támogatás jóvoltából a kiadványhoz, mely a világ összes tájára eljutott, az érdeklődők térítésmentesen hozzájuthatnak.
A bemutató során Németh Tibor kiemeli a lexikonból az ostffyasszonyfai kötődésű személyeket: pl. Czencz János festő, Kelemen Etelka festő-tanár, Győrffy László volt TSZ elnök, országgyűlési képviselő, Kocsis József koronaőr, Mesterházy Gábor körzeti orvos, Mesterházy Sándor evangélikus lelkész, Ostffy Lajos, a falu névadója, akivel kihalt az Ostffy család fiú ága. A kötetben olyan neves személyek is szerepelnek, akik nem itt éltek ugyan, de megfordultak Ostffyasszonyfán, vagy itt fejtették ki tevékenységüket. Pl.: Petőfi Sándor költő, aki 1839 nyarát itt töltötte, vagy Antal Károly szobrász. A Kemenesaljai származású, illetve valami módon a tájhoz kötődő személyek életpályája mögött kirajzolódik a történelem.
„Németh Tibor munkatársaival együtt több mint két évtizeden át szívügyének tekintette a Kemenesaljai Életrajzi Lexikon létrehozását. Munkájuknak hála, egy hiánypótló könyvet vehetünk a kezünkbe. Nem csak hiánypótló olvasmány, hanem szellemi kaland-túra is egyben, megismerni a Kemenesaljához kötődő vagy egykor itt élt személyiségeket.” – írja Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a kötet bevezetőjében.
A közvetlen hangulatú, részletes bemutatót követően a hallgatóság dedikált lexikonokkal távozhatott, melyet a szerkesztő reményét megerősítve haszonnal és élvezettel fognak forgatni. (H.S.)

 

A helytörténeti előadás sorozatunkat még ebben az évben szeretnénk folytatni, Bóka István Ostffyasszonyfáról elszármazott előadóval, aki komoly kutatást végzett az Ostffy család múltjáról.(megj. G. J.)

 

 

 


Galéria

Friss hírek

Meghívó a 3. adventi vasárnapra

Tovább

Meghívó a 2. adventi vasárnapra

Tovább

Nagyvad terelővadászat

Tovább

Adventi hétvégék programjai

Tovább

Honlap infó

Tovább