Üdvözöljük
Ostffyasszonyfán!

Ostffyasszonyfa történeti dokumentumai

2016-11-01 09:34:00

  "A boldogsághoz kevés csak a jelen,
   A múlton épül az, s az emlékezeten."
                                          (Tompa Mihály)

 Helytörténeti előadás sorozatunk második estéjén, 2016.október 27-én a művelődési házban REGÉLŐ OKLEVELEK” címmel Ostffyasszonyfa történeti dokumentumairól tartott vetítéssel egybekötött előadást BÓKA ISTVÁN, Ostffyasszonyfa szülötte.
Ezen az estén - nagy örömünkre- zsúfolásig megtelt a művelődési ház kisterme. Az előadás témája, azon eredeti levéltári oklevelek, dokumentumok bemutatása volt, amik Ostffyasszonyfa történetének alapdokumentumait képezik, valamint ezek kutatásának lehetőségeiről, nehézségeiről is ízelítőt kaptunk.(pl. az ó latinul íródott okleveleket már csak kevesen tudják fordítani)
A közönség érdeklődve hallgatta a kutatási eredményeket, amit Pista bácsi a Reá jellemző precizitással magyarázott el. Méltatta Mesterházy Sándor rengeteg időt igénybe vevő, személyes adatgyűjtését - ami ma is használatos falutörténet, - emellett rámutatott néhány pontatlanságára. Például az 1256-os oklevél Boldogasszonyfalvát említi, amely nem Ostffyasszonyfára, hanem a mai Vasboldogasszony településre utal.
A jelenlévők láthattak régi település térképeket (1763, 1806, 1857), az Osl nemzetségi és Ostffy címert, az Ostffy családfát, melyet saját kutatása alapján javított és egészített ki.
/Mivel Pista bácsi saját elmondása szerint elsősorban családfa kutató, jövőre tervezünk egy előadást ebben a témában is./
Röviden beszélt a magyarság eredetéről, a honfoglalásról-avagy visszafoglalásról,- hiszen a Finn-ugor rokonság jó ideje megdőlni látszik.
Regéink és mondáink egyértelműen a hunokkal való rokonságunkat bizonyítják. Gondoljunk csak a „Rege a csodaszarvasról” : Nimród fiaira, Hunor és Magor (Magyar) történetére.
További bizonyítékul álljon itt néhány sor „ A Hadak útja” magyar regéből Móra Ferenc feldolgozásában:
„Attila után széthullott roppant birodalma.. ..Véres csatákban elhullottak Attila fiai. Csak egy maradt közülük életben, a legkisebb, legkedvesebb: Csaba vezér…. Csaba vezér összegyűjtötte a megmaradt hunokat, és azt mondta nekik:
- Messze, messze, ahol a nap támad, Szittyaország földjén élnek a mi jó rokonaink, magyar testvéreink. Ha akarjátok elvezetlek oda,s együtt jövünk vissza, újra elfoglalni Attila apánk országát.”

Köszönjük az előadónak a tartalmas estét, hogy megosztotta kutatási eredményeit, s reméljük, hogy hamarosan kiadvány formájában is lapozgathatjuk az itt hallottakat.
                                                                                                                                                                                                                                                                                        ( Gicziné Ildi)

 

 


Galéria

Friss hírek

Trianoni megemlékezés

Tovább

Óvodai rendkívüli szünet hatályon kívül helyezéséről szóló polgármesteri határozat

Tovább

Polgármesteri határozat játszótér és Czencz park használatáról

Tovább

Polgármesteri határozat sportpálya használatáról

Tovább

Celldömölk fogászati alapellátás sürgősségi rendelése

Tovább