Üdvözöljük
Ostffyasszonyfán!

Megemlékezés a Hadifogolytemetőben 2023

2023-11-10 10:53:00

Az Ostffyasszonyfai – hadifogolytemető és Hadisirgondozó Egyesület, valamint Ostffyasszonyfa és Nagysimonyi Község Önkormányzata szervezésében halottak napi ünnepi megemlékezésre került sor ismét a Hadifogoly-temetőben 2023.11.09.-én.

Köszöntőt dr. Andor Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Vállalat nyugalmazott igazgatója mondott. A köszöntő után verset mondott Hende Virág a helyi általános iskola tanulója. Dr. Márfi Gyula nyugalmazott érsek mutatott be szentmisét, majd Garas Krisztine evangélikus lelkész emlékezett a hazájuktól távol nyugvó halottakra. A tábor történetét felidéző emlékbeszédet mondott Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke.


Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb első világháborús hadifogolytábora volt, a Magyarország területén felépített ostffyasszonyfai fogolytábor. A tábor egyídejű létszáma volt, hogy meghaladta a két városnyi létszámot, az ötvenezer főt.
A fogolytáborban működése alatt szerb, olasz, orosz és román hadifoglyok tízezrei fordultak meg. A 40....50 000 hadifogoly befogadására alkalmas " barakk-város" mára nyomtalanul eltűnt, helyét erdő borítja. A tábor lakóinak, foglyainak emlékét a fogolytábor egykori temetője őrzi mementóként.
Az itt eltemetett több mint tízezer hadifogoly sírjai között minden évben halottak napján, ökumenikus gyászszertartáson és katonai tiszteletadással emlékezünk a háborúból soha haza nem tért, idegen földben nyugvó hősökre, a háború áldozataira.

 

www.vaol.hu/helyi-kozelet/2023/11/ostffyasszonyfa-az-itt-nyugvo-katonakra-emlekeztek-fotok


Galéria

Friss hírek

MEGHÍVÓ - Nőnap 2024

 2024. március 10. (vasárnap) 15:00

Tovább

MEGHÍVÓ - Közmeghallgatás

 2024. március 13. (szerda) 18:00

Tovább

Tájékoztatás óvodai beíratásról - 2024

Tovább

Honlap infó

Tovább