Üdvözöljük
Ostffyasszonyfán!

Ostffyasszonyfa történeti dokumentumai

2016-11-01 09:34:00

  "A boldogsághoz kevés csak a jelen,
   A múlton épül az, s az emlékezeten."
                                          (Tompa Mihály)

 Helytörténeti előadás sorozatunk második estéjén, 2016.október 27-én a művelődési házban REGÉLŐ OKLEVELEK” címmel Ostffyasszonyfa történeti dokumentumairól tartott vetítéssel egybekötött előadást BÓKA ISTVÁN, Ostffyasszonyfa szülötte.
Ezen az estén - nagy örömünkre- zsúfolásig megtelt a művelődési ház kisterme. Az előadás témája, azon eredeti levéltári oklevelek, dokumentumok bemutatása volt, amik Ostffyasszonyfa történetének alapdokumentumait képezik, valamint ezek kutatásának lehetőségeiről, nehézségeiről is ízelítőt kaptunk.(pl. az ó latinul íródott okleveleket már csak kevesen tudják fordítani)
A közönség érdeklődve hallgatta a kutatási eredményeket, amit Pista bácsi a Reá jellemző precizitással magyarázott el. Méltatta Mesterházy Sándor rengeteg időt igénybe vevő, személyes adatgyűjtését - ami ma is használatos falutörténet, - emellett rámutatott néhány pontatlanságára. Például az 1256-os oklevél Boldogasszonyfalvát említi, amely nem Ostffyasszonyfára, hanem a mai Vasboldogasszony településre utal.
A jelenlévők láthattak régi település térképeket (1763, 1806, 1857), az Osl nemzetségi és Ostffy címert, az Ostffy családfát, melyet saját kutatása alapján javított és egészített ki.
/Mivel Pista bácsi saját elmondása szerint elsősorban családfa kutató, jövőre tervezünk egy előadást ebben a témában is./
Röviden beszélt a magyarság eredetéről, a honfoglalásról-avagy visszafoglalásról,- hiszen a Finn-ugor rokonság jó ideje megdőlni látszik.
Regéink és mondáink egyértelműen a hunokkal való rokonságunkat bizonyítják. Gondoljunk csak a „Rege a csodaszarvasról” : Nimród fiaira, Hunor és Magor (Magyar) történetére.
További bizonyítékul álljon itt néhány sor „ A Hadak útja” magyar regéből Móra Ferenc feldolgozásában:
„Attila után széthullott roppant birodalma.. ..Véres csatákban elhullottak Attila fiai. Csak egy maradt közülük életben, a legkisebb, legkedvesebb: Csaba vezér…. Csaba vezér összegyűjtötte a megmaradt hunokat, és azt mondta nekik:
- Messze, messze, ahol a nap támad, Szittyaország földjén élnek a mi jó rokonaink, magyar testvéreink. Ha akarjátok elvezetlek oda,s együtt jövünk vissza, újra elfoglalni Attila apánk országát.”

Köszönjük az előadónak a tartalmas estét, hogy megosztotta kutatási eredményeit, s reméljük, hogy hamarosan kiadvány formájában is lapozgathatjuk az itt hallottakat.
                                                                                                                                                                                                                                                                                        ( Gicziné Ildi)

 

 


Galéria

Friss hírek

Településkarbantartó pályázat kiírása

Tovább

Önkormányzati HÍRLEVÉL - 2023.1 szám (január)

Tovább

Ebösszeírás

Tovább

Önkormányzati Hírlevél 2022. október

Tovább

Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat 2023.

Tovább