Üdvözöljük
Ostffyasszonyfán!

Az Ostffy kastély felújítása

2015-11-15 11:29:00

 

 • Az Ostffy-kastély Ostffyasszonyfa meghatározó műemléképülete. A 18. század közepén eredetileg barokk stílusban emelt, majd száz évvel később klasszicista stílusban teljesen átépített és kiteljesedett műemlék állaga a kétezres évek végére alaposan megromlott. A fa tetőszerkezet elkorhadt, a tetőn több helyen beesett az eső. A homlokzati vakolat vizesedett, pergett, táskásodott, a bádogos szerkezetek és a nyílászárók is ugyancsak rossz állapotban voltak.
 • A település már régóta tervezte, hogy felújítja az épületet, de forrást nem sikerült találnia rá. A lehetőség az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében, az Európai Mezőgazdasági és Fejlesztési Alap a vidéki örökség megőrzéséhez igénybe vehető támogatás formájában érkezett el.
 • A település önkormányzata 2008. december 23-án adta be „Műemlék felújítás Ostffyasszonyfán” című pályázati kérelmét. A pályázat sikeres volt.
 • A felújítás megkezdése előtt felvételre került a kastély műemléki értékleltára és homlokzati helyszíni kutatás is folyt. A szakmai hátteret a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Nyugatdunántúli Irodája jelentette.
 • A kivitelezési munkákat a Bau-Mont Építőipari Kft. nyerte el a közbeszerzési eljárás során. Az építkezés 2010. július 1-én indult el.
 • A beruházás összköltsége 35 243 451 forint volt. Ebből az UMVP – Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki örökség megőrzéséhez igénybe vehető támogatás (a 138/2008. X. 18. FVM rendelet alapján) 28 194 761 forint, a Vas Megyei Közgyűlésnek a települési önkormányzatok fejlesztési pályázatainak önerő-kiegészítést szolgáló támogatása 2 millió forint, Ostffyasszonyfa Község Önkormányzata saját forrása 5 048 690 forint volt.
 • A munkák során a tetőre új ácsszerkezet és új cserép került. A vakolatot közel kétméteres magasságig teljesen leverték, hogy lélegző vakolatra cseréljék, és feljebb is komoly javítások zajlottak. A párkányok új bádogot és vakolatot kaptak, a kastély egész homlokzatát újrafestették.
 • A művészettörténeti kutatás alapján helyreállították a nyílászárók kereteit, a szárnyakat felújították. A belső ablakokba hőszigetelő üveget tettek. Újak lettek az esőcsatornák is.
 • Az épület környezete is megszépült. A kastély körül gyalogjárda épült, egy nagyobb, parkolásra is alkalmas részre pedig térburkolat került.
 • A munkák 2010 szeptemberének végére készültek el.
 • A felújított Ostffy-kastély az itt lakók és az idelátogató turisták számára egy vonzóbb faluképet jelent, emellett az épületben működő hivatalok (önkormányzat, körjegyzőség) szolgáltatási színvonala is emelkedett.
 • A felújítás során alkalmazott új technológiák és anyagok eredményeképpen csökkent az épület fűtési szükséglete, ami egyben a környezetre is jótékony hatással van.
 • A pályázat révén sikerült helytörténeti kiadványt is megjelentetni. 

 

 
 
 


Galéria

Friss hírek

MEGHÍVÓ

Tovább

Óvodafelújítás III.

 Gyermekeink és az itt dolgozók örömmel vették birtokba a megújult óvodát 2018. február 19-én. (G. Jné)

Tovább

Óvodafelújítás II.

 Mindenkinek, aki részt vett bármilyen módon (költöztetés, takarítás...) köszönjük a sok társadalmi munkát!
Jó érzés volt megtapasztalni, hogy mennyi segítőkész, önzetlen ember képes összefogni egy jó ügyért!

Külön köszönöm az intézmény régi és mai dolgozóinak, a szülőknek, nagyszülőknek, a Vöröskeresztes tagoknak, az önkormányzati képviselőknek a segítséget. (A képeken sajnos nincs fenn mindenki.  (G.Jné)

Tovább

Óvodafelújítás I.

 A Belügyminisztérium Ostffyasszonyfa Község Önkormányzatát : " Kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztése, felújítása" címén 29.999.997 Ft vissza nem térítő támogatásban részesítette. Az önkormányzat kb. 10.000.000 Ft önrésszel egészítette ki ezt az összeget, amelyből az 1979-ben átadott  községi óvoda megújulhatott.

A képsorozattal / Óvodafelújítás I. II. III./ az érdeklődők  nyomon követhetik az eseményeket. 
(Giczi J.né)
 

Tovább

Asztalitenisz bajnokság a művelődési házban /képek/

Tovább